Ιστορικό

Ο Ναυτικός Όμιλος Παμβώτιδος (Ν.Ο.Π.) ιδρύθηκε στην όμορφή πόλη των Ιωαννίνων το 2008. Μόλις σχεδόν 5 έτη λειτουργίας και η ανάπτυξη και διάδοση του κανοε-καγιάκ υπήρξε ουσιαστική για την πόλη των Ιωαννίνων, με ραγδαία εξέλιξη στο χώρο του αθλήματος και αυτό οφείλεται στην μεγάλη προσπάθεια των μελών, όλοι τους αθλητές και πρωταθλητές του καγιάκ .Σε αυτό βεβαία συνέβαλε ο φυσικός στίβος της λίμνης, λεμβαρχεία, πύργος τερματισμού, κερκίδες κλπ. αυτή την μεγάλη αθλητική υποδομή οπού την κληρονομήσαμε από τους μεσογειακούς αγώνες το 1991.

Τα πανελληνία πρωταθλήματα διοργανώνονταν στην λίμνη μέχρι και τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα το 2004. Το διάστημα 2005-2008 σχεδόν σταμάτησε η δραστηριότητα στην λίμνη. Το 2008 ο όμιλος γνωρίζοντας ότι η λίμνη είναι η ιδανικότερη για την ανάπτυξη του αθλήματος αναλαμβάνει δράση. Ξεκινώντας στην αρχή με μόλις 2 βάρκες ιδιόκτητες και λίγα κουπιά αρχίζει το δύσκολο έργο. Με μόλις ένα έτος λειτουργίας ξεκινάνε οι διακρίσεις σε διασυλλογικά πρωταθλήματα, πανελλήνια πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες, έχοντάς αθλητές υψηλού επίπεδου. Κύριο στοιχείο του συλλόγου είναι η ανάπτυξη όπου δεν στηρίζεται μόνο στους υπάρχοντες πρωταθλητές αλλά και στους μικρούς νέους αθλητές-τρίες. Κάθε έτος που περνάει όλο και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με τα άθλημα. Με την στήριξη της Ελληνικής ομοσπονδίας κανοε-καγιάκ παραχωρούνται κάποια παλιά σκάφη καγιάκ οπού και αξιοποιούνται στο έπακρο, δημιουργείται γυμναστήριο στις εγκαταστάσεις, αγοράζεται εξοπλισμός για το γυμναστήριο και φουσκωτό σκάφος.

Το 2010 διοργανώνεται ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας "ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ 2010" με υψηλές προδιαγραφές και δημιουργία καινούργιου στίβου για την τέλεση τους. Ο αγώνας αυτός γίνεται θεσμός και συνεχίζει να οργανώνεται κάθε χρόνο με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών, έχοντας δεχθεί τα εύσημα από τους συλλόγους που συμμετέχουν και από την ομοσπονδία του αθλήματος, παρόλο των οικονομικών δυσκολιών της εποχής. Πλέον ο σύλλογος αποτελείται από τουλάχιστον 50 αθλητές διαφόρων ηλικιών με πολλά μετάλλια στο ενεργητικό τους σε διεθνείς αγώνες, πανελληνία πρωταθλήματα, διασυλλογικούς αγώνες με μεγαλύτερη επιτυχία το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανάπτυξής το 2012 καταλαμβάνοντας την τιμητική τρίτη θέση ανάμεσα από όλα τα σωματεία της Ελλάδος.